Az elszámoló egységek napi árfolyamának meghatározása és közzététele révén az egyéni és pénztári szintű megtakarítások befektetési hozamokat is magában foglaló piaci értékének napi szintű nyomonkövethetősége válik lehetővé.

A tagok követeléseinek nyilvántartása – a korábban forint alapú rendszer mellett - elszámoló egységekben is történik. Az elszámoló egység napi árfolyammal rendelkezik.

Az egyéni számlák forintegyenlege az egyéni számlákon az elszámoló egységek darabszámának és árfolyamának szorzata.

A tagok egyéni számlán nyilvántartott elszámoló egység mennyisége után járó hozam az elszámoló egység árfolyamváltozásában jelenik meg.

Minden egyes választható portfolióhoz külön-külön elszámoló egység tartozik.

A forint alapú nyilvántartásról az elszámoló egység alapú nyilvántartásra történő átállás napjára - 2010. január 1-ére - vonatkozóan a Pénztár valamennyi tag egyéni számlakövetelésének minden egyes forintját egy-egy elszámoló egységnek felelteti meg.

Az indulást követően az elszámoló egység napi árfolyama a pénztári vagyon - választható portfoliós rendszer esetén a portfoliónkénti vagyon - napi piaci értékének (nettó eszközértékének) és a (portfoliónkénti) vagyon mögött álló összes egyéni számlakövetelés adott napi elszámoló egység darabszámának hányadosaként számítandó ki.

Választható portfoliónként az elszámoló egységek árfolyamait a bevezetéstől naponta közzé tesszük honlapunkon.

A Magyar Nemzeti Bank honlapján (www.mnb.hu) az elszámoló egységek árfolyamára vonatkozóan összehasonlító adatok találhatóak.