Éljen az adókedvezmény lehetőségével és fizessen be egyénileg az MKB Nyugdíjpénztárba!

Az egyéni befizetések után 20% adókedvezmény vehető igénybe a személyi jövedelemadóból, amely egy évben akár 150.000 Ft adómegtakarítást is jelenthet, 750.000,- Ft befizetés esetén (valamennyi önkéntes pénztári egyéni befizetéssel együttesen). A kedvezmény nincs jövedelemkorláthoz és életkorhoz kötve, egyetlen feltétele, hogy a pénztártagnak legyen adózott jövedelme, más célra igénybe nem vett, befizetett személyi jövedelemadója, amiből az adóvisszaigénylés igénybe vehető.

 

Fontos: az önkéntes pénztárba az adó-visszaigénylésről rendelkezés az összevont adóalap adójának az adókedvezmények levonása után fennmaradt részéből történhet. Az adókedvezmények megelőzik a pénztári visszaigénylést, így pl. a családi kedvezmény, az első házasok kedvezménye, a súlyosan fogyatékosak kedvezménye az adóalapot csökkenti, így ezek után szja fizetési kötelezettség, befizetett adó nem is keletkezik, amiből vissza lehetne igényelni adót.

 

A visszaigényelt adó teljes összege (pénztári működésre történő levonás nélkül) az egyéni számlájára kerül, a visszautalt adókedvezmény az Ön megtakarítását növeli. 

Ne feledje: ami adókedvezményt egy adott évben nem használ ki, azt a következő évben pótlólag nem veheti igénybe.

Befizetéseit az MKB Nyugdíjpénztár Önkéntes számlájára teljesítheti:
MKB 10300002-20381501-00003285
Kérjük, hogy a közleményben tüntesse fel nevét, pénztártagi azonosítóját vagy adóazonosító jelét.

Fontos tudnivaló, hogy az egyéni számláján jóváírt adomány után, 2019-től kezdve pedig a munkáltatói hozzájárulás után is van lehetőség adókedvezmény igénybevételére. A több pénztárban, valamennyi jogcímen keletkezett kedvezmény igénybe vehető felső határa egy adóévben 150 ezer Ft, mely összeget csak egy pénztárba lehet visszaigényelni. Amennyiben a család költségvetése megengedi, javasoljuk a maximális (750 ezer Ft) befizetést, hogy minden évben hozzájusson a 20%-os, 150 ezer Ft adó-visszaigényléshez.


SZJA szerint adózó egyéni vállalkozó egyéni befizetése utáni adó visszaigénylése

SZJA szerint adózó egyéni vállalkozó visszaigényelheti az önkéntes pénztárba történt egyéni befizetése 20%-át, melyre az alábbiak alapján van lehetőség.

Az önkéntes pénztárba történt egyéni befizetés 20%-át az összevont személyi jövedelemadó alap adójából lehet visszaigényelni (rendelkezés az adóról SZJA tv 44/A §).

Az összevont adóalapba beletartozik az szja szerint adózó egyéni vállalkozónál a vállalkozói kivét összege, vagy az átalányadózás szerint megállapított jövedelme (SZJA tv 16. § (4) bek.).

A kivét, vagy az átalány szerinti jövedelem után az egyéni vállalkozó 15% szja-t köteles fizetni.

Az önkéntes pénztárba történt egyéni befizetés után 20% visszaigénylésről rendelkezhet.

A visszaigényelt adónak tehát fedezete lehet az egyéni vállalkozó befizetett és más jogcímre fel nem használt személyi jövedelemadója.

A pénztári adókedvezmény (visszaigényelt adó) összegének felső határa évente 150 ezer Ft, mely a pénztárba történt 750 ezer Ft-os befizetés esetén valósul meg, a 20%-os mérték alapján. Ahhoz, hogy az egyéni vállalkozó befizetett személyi jövedelemadója 150 ezer Ft összegű legyen, az szja bevallásban 1.000 ezer Ft vállalkozói kivétet kell feltüntetnie, a 15%-os mértékű adókulcs alapján.

A visszaigénylés egyéb feltételeiről (az adóról történő rendelkezésről) célszerű az SZJA tv 44/A §-44/D §-it, az összevont adólapról és kedvezményekről pedig a 29. § - 40. §-okat áttanulmányozni, jelen ismertető nem tartalmazza valamennyi szabály ismertetését.


Gondoskodjon nyugdíjas éveiről időben, használja ki az egyéni befizetések után járó adóvisszatérítés lehetőségét!

Amennyiben még nem tajga az MKB Nyugdíjpénztár önkéntes ágának, kérjük tanulmányozza át a legfontosabb előnyöket, és lépjen be Pénztárunkba.

Várjuk szeretettel tagjaink körében!