A választható portfoliós rendszer

A magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról szóló 1997. évi LXXXII. törvény  - 2007. január 1-jei hatállyal lehetőségként, 2009. január 1-jei hatállyal kötelező érvénnyel- előírja valamennyi magánnyugdíjpénztár számára a választható portfóliós rendszer bevezetését.

Az MKB Nyugdíjpénztár törvényi kötelezettségének eleget téve 2009. január 1-jei indulónappal vezette be az ún. elszámolóegységekre épülő választható portfóliós nyilvántartási rendszert.

A választható portfolió nyilvántartási rendszer lényege, hogy a pénztár- felhalmozási időszakban lévő- tagjainak egyéni nyugdíjszámláján lévő megtakarításait - a nyugdíjkorhatárig hátralévő idő, illetve a tag döntése alapján - a portfoliók valamelyikébe kell elhelyezni. Portfoliót választani nem kötelező, ennek részletei a Portfolióválasztás menete menüpontban találhatók. A pénztártagok egyéni számla követeléseinek nyilvántartása elsődlegesen elszámolóegységben, napi árfolyamon számított értéken történik.

A portfolió

Nyugdíjpénztárunk a törvényi előírásoknak megfelelően különféle eszközökbe fekteti be nálunk elhelyezett megtakarításait előre meghatározott elvek - befektetési politika - alapján. Ezeknek a befektetéseknek az összességét nevezzük portfoliónak. A különféle befektetési lehetőségek különböző kockázatot hordoznak, és eltérő nagyságú nyereséggel kecsegtetnek. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a nagyobb hozamot ígérő eszközök nagyobb kockázatot rejtenek magukban.

A kialakításra kerülő portfoliók, a választás menete

Pénztárunk magán ágánál három - eltérő kockázati szintű - portfoliót működtet Az alábbiakban megtekintheti a választható portfóliókat és a portfiolióválasztás menetét.